Kuten jo aikaisemmin selvisi olen kajarijätkä ja tarkemmin sanottuna ääniteknikko. Enimmäkseen mua on nähty monitoritiskin takana eli saatan hyvinkin olla se kaveri, jonka olet nähnyt seisoskelevan lavan reunalla kesken bändin esiintymisen.
Älä huoli se on mun työ, en mä siellä huvikseen oo. Niin ja mulle ei tarvii sit taputtaa.

Ja asiaan:
Kotimaisessa klubirundaamisessa on karkeasti kahdenlaisia kajarijätkiä eli monitorimiksaajia ja salimiksaajia.

Monitorimiksaajan homma on saada niistä mikseripöytään tulevista kanavista taiottua jokaiselle orkesterin jäsenelle omanlaisensa kuuntelu (toivottavasti selkeä). Tämä kuuntelu sitten saatetaan arvon artistin kuultaville joko huudattamalla niitä pieniä mustia laatikoita (monitorikaiuttimia) siinä popparin jalkojen juuressa tai sitten tunkemalla staran päähän kuulokkeet ja vyölle kuulokevahvistin johon se ääni sitten johdetaan langallisesti piuhaa tai langattomasti radioaaltoja pitkin.

Salimiksaajan homma taasen on taikoa niistä ihan samoista kanavista jokaista yleisön edustajaa mahdollisimman paljon miellyttävä konserttielämys, joka sitten soitetaan niistä helvetin isoista kaiutinpinoista siinä lavan reunalla. Apunaan miksaajilla on sen miksauspöydän lisäksi erinäinen määrä dynamiikkaprosessoreita, efektilaitteita, ekvalisaattoreita ja muita analogisia ja enenevässä määrin digitaalisia hörpöttimiä.

Sitä kumpi on hankalampaa on aivan turha lähteä spekuloimaan, sillä molemmissa hommissa on ne omat jipponsa ja koukkunsa. Salimiksaajalla on tehtävänä saada se homma kuulostamaan edes jollain lailla siedettävältä yleensä aivan hirveissä akustisissa olosuhteissa samalla kun lavalta tuleva meteli ampuu kaikista kovista pinnoista päin näköä. Monitorimiehellä taas on enenpi erilaisia miksauksia hallittavanaan ja aina ei levylaulajalla ole hyvä päivä ja silti sillä monitorimiehellä pitäs aina olla maailman paras päivä.
Yleensä salimiksaaja ja monitorimies tekevät saumatonta yhteistyötä pyrkiessään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen niin yleisöä kuin esiintyjiä ajatellen.


Keski-Uusimaa vuoden 2002 Ilosaaren jälkeen

Sitten kun laitetaan hommat isolleen niin niitä pestejäkin tulee lisää sitä mukaa kun jätkiäkin. Ekana kuvioihin varmaankin tulevat mukaan erillinen kuski ja kitara/rumpu/kiippariteknikot. No kuskin homma on aika itsestään selvä, mutta nää backlineteknikot sit on lähinnä poppareiden henkilökohtaisia avustajia. Heidän homma on laittaa soittovehkeet pystyyn ja vireeseen ja monissa tapauksissa myös tehdä soundcheck poppareiden puolesta. Festareilla se nyt on itsestäänselvyys ettei taiteilijat tule lavalla ennen varsinaista esiintymistä, mutta keikoilla missä yleisö ei ole näkemässä varsinaista äänenpaineiden tarkistusta niin nämä backlinerit yleensä tekee äänimiehille linjacheckit että siinä vaiheessa kun pop tulee checkiin niin ei tarvii enää varttia polkee sitä bassaria vaan bändi voi suoraan ruveta treenaamaan ja sitä kautta haetaan soundcheckissä enemmänkin enää kokonaisbalanssia yksittäisten soundien sijasta. Soittajien ei näin ollen tarvii osallistua siihen varsinaiseen linjacheckiin vaan keskittyä suoraan oman monitorointinsa hiomiseen ja uusien biisien treenaamiseen.

Nyt on matkassa jo kuski ja pari backlineria näiden parin miksaajan lisäksi, seuraavaksi tulee systeemikaveri, jonka vastuulla on sen PA:n pystyttäminen ja alustava viritys, tänä aikana se etupään kaveri voi esim. pystyttää sen oman etupäänsä jolloin säästetään aikaa ja hermoja. Siinä vaiheessa kun siihen PA-puolelle tulee se systeemiseppä mukaan kuvioihin niin melko usein saman tittelin omaava kaveri löytyy myös lavalta monitorimiksaajan kaverina. Tän jampan homma yleensä levitellä kulmat ja letkut lavalle sillä aikaa kun monitoriseppä kasaa oman maailmansa.

Nyt mennään jo melko isoissa halleissa tän konserttiproduktion kanssa eli mukana on tod. näk. myös muutama mailapoika, jotka hoitaa mikityksen ja on näiden edellämainittujen äänimiesten apuna tietenkään unohtamatta etukäteen paikalle tilattuja paikallisia apukäsiä keiden homma on se fyysisesti kaikkein raskain eli ottaa käskyjä kaikilta edellä mainituilta hahmoilta. Käskyt liittyy yleensä raskaiden tavaroiden liikutteluun ja muuten likaisiin hommiin kuten kaukokaapelin vetämiseen.

Eikä tietenkään unohdeta ripustajia ne on meinaan sitten se rykmentti, joka tulee aina ekana aamulla ripustamaan moottorit kattoon ja on vikana mestoilla ottamassa ne alas vedon jälkeen. Ja nää moottorit on ne minkä varassa kaikki laitteet siellä katossa on eli melko välttämättömiä. Jos taas kattoon ei saa laittaa mitn niin nää samat kaverit rakentaa trussisupportin sitä ripustamista varten.

Eli mitä isompi tapahtuma on kyseessä niin sitä enemmän niitä jätkiä tarvii olla ja sitä enemmän on sitten myös niitä toimenkuvia. Niin ja näiden äänihahmojen lisäks tulee vielä melkomoinen lauma valo-ja videoihmisiä. Pidättäydyn nyt kuiteskin äänipuolella tällä sivustolla, kun en mä oikeen mitään tosta valo tai videopuolesta ymmärrä ;)

Ja koko tätä palettia tuolla tien päällä pyörittää kiertuemanageri, joka on ikään kuin pomo, isä, äiti, isoveli ja psykologi kaikille kiertueen osanottajille ja vieläpä 24/7. Kiertuemanulla on kaverinaan stagemanager, joka taas pitää huolen että hommat toimii ajallaan lavalla eli tekniikka on ajallaan ja popparit on ajallaan ja lämppäribändit on ajallaan jne. jne. Kiertuemanageri pitää sit huolen siitä et kaikki muut on ajallaan että voitais olla pystytyksessä ajallaan ja sovittuina aikoina popparit haastattelussa ja cateringilla se aamiainen valmis ajallaan jne. jne. On se aikamoinen sirkus meinaan, mutta mukava niinkun kait sirkukset yleensäkin. ;)


"Ei ne vuodet vaan kilometrit."
Indiana Jones

© Viltsu 2002-2015